RSS

Strada Alecu Russo

09 Dec

Strada Alecu RussoDe undeva din apropierea piațetei cunoscute drept „a transformatorului” (aceea din capătul străzii Apollonia hirscher, la colț cu Castelului) poți coti pe strada Alecu Russo. Pornește oarecum în prelungirea străzii Cerbului de lângă o cârciumă al cărui nume nu cred că l-am știut vreodată și se termină lângă Pizza Iulia.

Marele avantaj al acestei străduțe constă în faptul că este suficient de îngustă încât să nu încapă mașini. Nu are faima străzii Sforii (chiar și eu am perioade lungi în care uit complet de existența ei), nici nu e la fel de îngustă, dar are ceva aparte. Nu este dreaptă, așa încât există o zonă mică de unde nu poți vedea nici unul din capete. Stând acolo și ignorând grafitti-urile te poți imagina într-o mulțime de locuri, de la un burg german până la o citadelă italiană cu case înghesuite.

Strada Alecu RussoTuriștii nu o caută cu obstinație, de fapt nici ar putea să fie un obiectiv turistic pentru că nu are nici un fel de istorie aparte, nici o curiozitate nu se leagă de acest mic pasaj pietonal. Este doar un loc aparte care îți poate oferi câteva senzații interesante, asta dacă știi să decupezi micile detalii ale lumii secolului 21, cum ar fi câteva coșuri de centrală termică. Aici îți dai seama cât de mult înseamnă absența automobilelor din câmpul vizual. Este mai degrabă un spațiu pentru locuitorul Brașovului, obișnuit cu laitmotivurile de tip Piața Sfatului și Biserica Neagră; un loc numai bun pentru cine vrea să se apuce să exploreze zone mai puțin cunoscute care, până la urmă, contribuie la definirea întregului numit Brașov.

UPDATE apropo de ce zice Armin:

Fotografia de mai jos e făcută tot pe strada Alecu Russo și reprezintă un grilaj împreună cu însemnul fabricii care a produs-o (deci era deja vorba de o fabrică, nu de o breaslă): ALFRED WIDMANN – SCHLOSSENWAAREN UND KOCHHERD-FABRIK – KRONSTADT (BRASSO). Adică lăcătușeria și fabrica de mașini de gătit.

 
8 Comments

Posted by on 9 December 2009 in Pe afară

 

Tags: , , , ,

8 Responses to Strada Alecu Russo

 1. armin

  9 December 2009 at 23:31

  da, grafi sunt cam nereusite, daca tin bine minte sunt acolo si niste grilaje pentru ferestre si usi care cred ca au ceva vechime – mai au chiar si antetul breslei care le a produs. mereu m am gandit ce anume functiona acolo – intr un loc ce pare azi lipsit de orice potential economic si comercial
  ca si la sforii cred ca strazile astea trebuie judecate in primul rand sub aspectul functionalitatii lor

   
 2. Oana

  10 December 2009 at 00:51

  Să se înţeleagă- n-am nimic cu strada în sine, am trecut de câteva ori pe-acolo, am admirat-o… dar de revenit… n-aş reveni prea curând. E plină de…excremente de câine:|

   
 3. Andrei

  10 December 2009 at 01:30

  @Armin: am actualizat postul apropo de ce zici tu cu grilajele. Foarte interesant.

  @Oana: cam așa e, dar nu puține sunt străzile din centru care se aseamănă din punctul ăsta de vedere cu Alecu Russo.

   
 4. armin

  10 December 2009 at 23:29

  mersi mai ales pentru reproducerea inscrisului. fotografiile sunt foarte bune!

   
 5. Andrei

  11 December 2009 at 00:06

  Mersi. Noroc că văzusem într-o doară înscrisul acela. A fost efectiv o întâmplare.

   
 6. brasovul

  13 December 2009 at 19:02

  Ai surprins la fix farmecul strazii in fotografii. Ca locatie, aparent nu are nimic de oferit, insa exact lipsa masinilor o remarc de fiecare data cand trec pe acolo. La fel ca si strada Cerbului, e una din preferatele mele.

   
  • Andrei

   14 December 2009 at 12:58

   Da, și Cerbului are farmecul său. Poate la fel ca și Suișul Castelului și o grămadă de alte străzi mai de sus, din Schei.

    
 7. Micu Bogdan

  28 July 2011 at 20:43

  Super faine postarile.
  Succes in continuare!

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

Gravatar
WordPress.com Logo

Please log in to WordPress.com to post a comment to your blog.

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.